author image
Religious

Γαστρονομία

Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα

Το πιο φημισμένο και αγαπητό προϊόν των Φαρσάλων είναι ο γλυκύτατος χαλβάς, που συνδέεται στενά με την ιστορία και την παράδοση της πόλης. Στην περιοχή ήλθε τον 12ο ή 14ο αιώνα μαζί με τους Οθωμανούς κατακτητές και λέγεται ότι η ονομασία του έχει αραβική ρίζα που σημαίνει γλυκό.
Παρασκευάζεται από ρυζάλευρο ή νισεστέ, γίδινο βούτυρο, ζάχαρη και αμύγδαλο που αναμιγνύονται σε χάλκινα καζάνια και η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στον τρόπο παρασκευής της κρούστας του. Την πιο αυθεντική του εκδοχή μπορεί να γευτεί κανείς στα θεσσαλικά πανηγύρια και κυρίως στη δημοφιλή Γιορτή Χαλβά, που οργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο στα Φάρσαλα.