author image
Religious

Γαστρονομία

Το στιφάδο της Παναγίας στον Οξύλιθο

Κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου πανηγυρίζει ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Οξύλιθο και όσοι καταφέρουν να βρεθούν εδώ τη μέρα αυτή, θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν το ξακουστό παραδοσιακό στιφάδο που προσφέρεται μετά τη Θεία Λειτουργία.

Η προετοιμασία του διαρκεί αρκετές ημέρες και απαιτεί τη συμμετοχή όλου του χωριού, αφού μαγειρεύονται αρκετοί τόνοι φαγητού. Τα βασικά υλικά, μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδια, τομάτες, λάδι και κρασί, συγκεντρώνονται από τους κατοίκους τις προηγούμενες μέρες και την παραμονή, περίπου διακόσια μεγάλα καζάνια μπαίνουν στη φωτιά. Το μαγείρεμα διαρκεί όλη τη νύχτα και το αποτέλεσμα είναι, κατά γενική ομολογία, μοναδικό.