Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 39.609731, 19.924386

Ι. Ν. Ιάσωνος και Σωσιπάτρου

Στην περιοχή του Ανεμόμυλου βρίσκεται το σημαντικότερο μεσοβυζαντινό μνημείο της Κέρκυρας, ο ναός που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Ιάσωνα και Σωσίπατρο, μαθητές του Αγίου Παύλου, που πρώτοι δίδαξαν τον χριστιανισμό στους κατοίκους του νησιού τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Ο ναός οικοδομήθηκε γύρω στο 1000 από τεχνίτες της Αττικής ή της Βοιωτίας και αντικατέστησε το παλαιότερο καθολικό μονής, που αρχικά ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ανδρέα.
Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο που στηρίζεται σε τοίχους και δύο κίονες, μάλιστα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα δείγματα αυτού του αρχιτεκτονικού τύπου. Οι τοίχοι του στο κατώτερο μέρος τους είναι κτισμένοι με μεγάλους πωρόλιθους, προερχόμενους πιθανότατα από τα ερείπια της αρχαίας Παλαιόπολης, που βρισκόταν στη γειτονική χερσόνησο του Κανονιού. Στο ανώτερο μέρος ακολουθούν το πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποιίας διακοσμημένο με χαρακτηριστικά κεραμοπλαστικά σχέδια.

Το εσωτερικό του ναού αρχικά πρέπει να ήταν γεμάτο με τοιχογραφίες, τουλάχιστον μέχρι το 1820, όταν οι τοίχοι του ασβεστώθηκαν και πολλές από τις τοιχογραφίες καταστράφηκαν. Σήμερα σώζονται λίγα τμήματά τους, που χρονολογούνται σε διάφορες περιόδους από τον 11ο έως τον 16ο αιώνα. Η παλαιότερη σωζόμενη μορφή είναι αυτή του Αγίου Αρσενίου, αρχιεπισκόπου της Κέρκυρας, στον νάρθηκα, ενώ από τις μεταγενέστερες αγιογραφίες αξιόλογες είναι οι μορφές των ιεραρχών στο ιερό και η σκηνή της Βάπτισης στον νάρθηκα, από την οποία διατηρούνται δύο άγγελοι. Εξαιρετικής τέχνης είναι το μπαρόκ μαρμάρινο τέμπλο, καθώς και οι δεσποτικές εικόνες του, έργα του σηματικότερου ζωγράφου της περιόδου και εκπροσώπου της Κρητικής Σχολής, Εμμανουήλ Τζάννε. Οι εικόνες προστέθηκαν το 1650 και θεωρούνται η σημαντικότερη εργασία του ζωγράφου στην Κέρκυρα.

Στον ναό υπάρχουν οι τάφοι των Αγίων Ιάσωνα και Σωσιπάτρου, και η μνήμη τους εορτάζεται στις 29 Απριλίου.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση:
Πάροδος Ιάσωνος και Σωσιπάτρου 1, Τ.Κ. 49100

Χρονολόγηση:
1000 μ.Χ.

Πανηγυρίζει:
29 Απριλίου

Ιερά Μητρόπολη:
Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

Αξιοθέατο στο χάρτη