Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 37.977692, 23.721103

Ι. Ν. Αγίων Ασωμάτων Θησείου

Ο ιερός ναός των Αγίων Ασωμάτων βρίσκεται στη γειτονιά του Θησείου και συγκεκριμένα στο τέλος του εμπορικότερου δρόμου της Αθήνας, στην οδό Ερμού. Διαθέτει εύκολη πρόσβαση καθώς βρίσκεται δίπλα στον σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου.

Οι Άγιοι Ασώματοι αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα αθηναϊκού ναού του 11ου αιώνα. Ανήκουν στον τύπο του απλού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες.

Όπως οι περισσότεροι ναοί των Αθηνών έχει υποστεί πολλές αισθητικές επεμβάσεις. Η αρχική μορφή του μνημείου αλλοιώθηκε γύρω στο 1925, όταν ο ναός έγινε ενοριακός και δημιουργήθηκε η ανάγκη να δεχτεί μεγαλύτερο εκκλησίασμα. Αρχικά επεκτάθηκε προς τα ανατολικά και δυτικά, με αποτέλεσμα να κατεδαφισθούν οι τρεις κόγχες του Ιερού, ο νάρθηκας και τμήμα των πλαγίων τοίχων. Σε δεύτερη φάση επεκτάθηκε προς τα βόρεια και νότια. Η σημερινή μορφή του ναού είναι αποτέλεσμα των επιτυχών εργασιών αποκατάστασης που έγιναν το 1950 από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο ναός εξωτερικά έχει τη συνηθισμένη βυζαντινή τοιχοποιία (πλινθοπερίκλειστη), ενώ στο κάτω μέρος των τοίχων σχηματίζονται μεγάλοι λίθινοι σταυροί. Ο τρούλος είναι «αθηναϊκού» τύπου με δίλοβα παράθυρα. Πάνω από τα παράθυρα του τρούλου μπορούμε να παρατηρήσουμε τη χαρακτηριστική κεραμοπλαστική διακόσμηση των ναών του β’ μισού του 11ου αιώνα που μιμείται αραβική γραφή (κουφίζοντα στοιχεία). Θραύσματα τριών πήλινων πλακών με ανάγλυφη διακόσμηση, που βρέθηκαν σε ανασκαφή δίπλα στον ναό, θεωρήθηκε ότι ανήκουν στον ναό και εντοιχίστηκαν στη δυτική πλευρά του. Στον νότιο τοίχο του νάρθηκα σχηματίζεται αβαθές αψίδωμα, μπροστά από το οποίο υπάρχει τάφος.

Μεταξύ άλλων αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης αποκαλύφθηκαν τμήματα τοιχογραφιών και αργυρή λειψανοθήκη με οστά αγνώστου αγίου. 

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση:
Αγίων Ασωμάτων 1, Θησείο

Χρονολόγηση:
11ος αιώνας

Περίοδος:
Βυζαντινή

Πανηγυρίζει:
8 Νοεμβρίου

Ιερά Μητρόπολη:
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Φορέας προστασίας:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών

Αξιοθέατα στη περιοχή

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή