Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 38.733351, 23.489514

Ι. Ν. Αγίου Ιωάννη Ρώσου

 Στο κέντρο της κωμόπολης του Νέου Προκοπίου δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα όχι μόνο της Εύβοιας αλλά όλης της Ελλάδας.

Το Νέο Προκόπι κτίστηκε από Έλληνες πρόσφυγες που ήλθαν στη Χαλκίδα από το Προκόπι της Καππαδοκίας το 1924, με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μαζί τους έφεραν και το λείψανο του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, που φυλασσόταν στον ναό του Αγίου Βασιλείου στο Προκόπι, έχοντας διασωθεί στο παρελθόν από λεηλασίες και βανδαλισμούς των Τούρκων.
Για να τιμήσουν τη μνήμη του οσίου, οι πρόσφυγες κατασκεύασαν τον σημερινό ναό στη νέα τους πατρίδα.
Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1931 και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1951. Από το 1962 λειτουργεί ως ευαγές ίδρυμα επιτελώντας σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Ο ναός είναι μεγάλος σε διαστάσεις, σταυρεπίστεγος με τρούλο, νάρθηκα και δύο κωδωνοστάσια. Στο εσωτερικό του κυρίαρχη θέση κατέχει η γλυπτή μαρμάρινη κατασκευή που καλύπτει την ασημένια λάρνακα με το λείψανο του οσίου, η οποία κοσμείται με ανάγλυφες παραστάσεις από τη ζωή και τα θαύματά του. Στον ναό φυλάσσονται και σημαντικές φορητές εικόνες, μερικές από τις οποίες επίσης προέρχονται από την Καππαδοκία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η παλαιότερη γνωστή εικόνα του οσίου Ιωάννη, που χρονολογείται γύρω στο 1790 και τον απεικονίζει σε νεαρή ηλικία.

Για τη φιλοξενία των πολυάριθμων προσκυνητών που δέχεται από μακρινές περιοχές, ο ναός διαθέτει μεγάλο ξενώνα που εγκαινιάσθηκε το 1989 από τον Μητρόπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο. Επίσης, διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων, βοηθητικούς χώρους και μουσείο, ενώ φιλοξενεί συνέδρια, ομιλίες και άλλου είδους εκδηλώσεις.

Ο ναός λειτουργεί ως προσκυνηματικός και στις 27 Μαΐου, ημέρα μνήμης του οσίου, τελείται μεγαλοπρεπής λιτάνευση του σκηνώματός του.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
1931-1951

Περίοδος: 
Νεότερη

Πανηγυρίζει: 
27 Μαΐου

Ιερά Μητρόπολη: 
Χαλκίδος

Διεύθυνση: 
Νέο Προκόπιο

Πρόσβαση: 
Ι.Χ. αυτοκίνητο

Στάθμευση: 
Ελεύθερη

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή