Αξιοθέατα

Μεγάλα Προσκυνήματα & Άλλα Θρησκευτικά Μνημεία

Συντεταγμένες: 37.974708, 23.725998

Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Γρηγορούσας (Παμμεγίστων Ταξιαρχών)

Στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, στη συμβολή των οδών Δεξίππου και Ταξιαρχών, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της πόλης, ο ιερός ναός της Παναγίας Γρηγορούσας.

Είναι κτισμένος στη θέση παλαιότερου ιερού ναού, του βυζαντινού ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1456-1833). Το 1922 ο ναός ανοικοδομήθηκε και διατηρεί τη μορφή του μέχρι σήμερα, με εξαίρεση μια μικρή προέκταση προς τα δυτικά, που έγινε το 1995. Το 1948, με Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίστηκε ως προσκυνηματικός με την επωνυμία «Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Γρηγορούσης – Παμμεγίστων Ταξιαρχών».

Η σημερινή εκκλησία, νεοβυζαντινού ρυθμού, ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο. Το εσωτερικό της διακοσμείται με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, έργο του περίφημου Ζακύνθιου αγιογράφου Δημήτριου Πελεκάση (1881-1973), του οποίου η τέχνη συνδυάζει αρμονικά τα στοιχεία της βυζαντινής παράδοσης με τη δυτική τέχνη. Εξέχουσα θέση στο εσωτερικό του ναού κατέχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Πρόκειται για κειμήλιο προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που δωρήθηκε στον ναό το 1945, και ονομάζεται «Παναγία Γρηγορούσα», διότι εκπληρώνει γρήγορα τη δέηση των πιστών.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση: 
Δεξίππου & Ταξιαρχών, Πλάκα

Χρονολόγηση: 
1922

Περίοδος: 
Νεότερη

Πανηγυρίζει: 
8 Σεπτεμβρίου, 8 Νοεμβρίου

Ιερά Μητρόπολη: 
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Πρόσβαση: 
Μετρό Μοναστηράκι

Αξιοθέατα στη περιοχή

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή