Αξιοθέατα

Αρχαιολογικοί Χώροι & Ιστορικά Μνημεία

Συντεταγμένες: 37.949689, 22.961851

Δίολκος Ισθμού Κορίνθου

Ο κίνδυνος που διέτρεχαν τα πλοία στα αρχαία χρόνια, πραγματοποιώντας τον περίπλου της Πελοποννήσου οδήγησε τους Κορίνθιους στην κατασκευή ενός πρωτότυπου, για τα δεδομένα της εποχής, έργου μηχανικής, τον γνωστό Δίολκο.

Πρόκειται για πλακόστρωτο δρόμο, ο οποίος έτεμνε τον Ισθμό της Κορίνθου, προκειμένου τα πλοία να περνούν από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα, με τη χρήση «ολκών», δηλαδή οχημάτων πάνω στα οποία φόρτωναν τα πλοία. Για την κατασκευή αυτού του έργου, οι μηχανικοί της εποχής απέφυγαν να περάσουν τον Δίολκο από ανηφορικά σημεία, έτσι ώστε η μεταφορά των πλοίων να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη ευκολία.

Ο Δίολκος τελειοποιήθηκε στα χρόνια του τυράννου της Κορίνθου Περίανδρου, κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον 12ο αιώνα μ.Χ.

Ίχνη του Δίολκου αποκαλύφθηκαν έπειτα από ανασκαφές της δεκαετίας του 1950 στην πλευρά της Πελοποννήσου, καθώς και στην πλευρά της Στερεάς Ελλάδας. Σήμερα, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία ενός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου που θα αναδεικνύει και θα προστατεύει τα αρχαία κατάλοιπα.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση: Κόρινθος

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή