Αξιοθέατα

Μεγάλα Προσκυνήματα & Άλλα Θρησκευτικά Μνημεία

Συντεταγμένες: 37.119216, 25.562469

Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης

Σε μια όμορφη πλαγιά στη θέση Αργοκοίλι, κοντά στο χωριό Κόρωνος της ορεινής Νάξου, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα του νησιού, το πανναξιακό προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας.

Η ιστορία του σχετίζεται με την ανεύρεση, το 1836, της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας και μίας δεύτερης, της Ζωοδόχου Πηγής, κοντά σε μικρό σπήλαιο που πρέπει να χρησίμευε ως παρατηρητήριο στους βυζαντινούς χρόνους και ήταν διαμορφωμένο με λαξευμένες βαθμίδες. Στον χώρο ανεγέρθηκε αρχικά ένα πρόχειρο μικρό κελί για τη φύλαξη των εικόνων και αργότερα, το 1851, ναός της Παναγίας. Κοντά του, το 1962, στο σημείο ανεύρεσης των εικόνων, οικοδομήθηκε ο μικρός ναός της Αγίας Άννας, που ενσωμάτωσε το φρεάτιο που οδηγεί στο σπήλαιο. Λίγο ψηλότερα, θεμελιώθηκε το 1997 νέος, μεγαλοπρεπής ναός, που είναι ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων. Στον χώρο υπάρχουν συγκροτήματα κελιών για τη φιλοξενία των προσκυνητών.

Η θαυματουργή εικόνα που φυλάσσεται στο μοναστήρι είναι πολύ μικρή σε διαστάσεις, κατασκευασμένη από κηρομαστίχη και εικονίζει στη μία πλευρά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην άλλη τη Βάπτιση του Ιησού.

Λαμπρός εορτασμός γίνεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου, της Ζωοδόχου Πηγής, όπως επίσης και στις 15 Αυγούστου.

Πληροφορίες

Επιπλεόν

Χρονολόγηση: 
19ος αιώνας

Περίοδος: 
Νεότερη

Πανηγυρίζει: 
Παρασκευή της Διακαινησίμου, 15 Αυγούστου

Ιερά Μητρόπολη: 
Θήρας, Αμοργού και Νήσων

Διεύθυνση: 
Κόρωνος

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή