Βόρεια του χωριού Βούναργο, περίπου στο μέσο της διαδρομής Πύργου - Αμαλιάδας, βρίσκεται η ιστορική μονή που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, γνωστή ως Μονή Φραγκοπηδήματος. Η ονομασία της οφείλεται στην παράδοση ότι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας ένας Φράγκος ιππότης πήδησε μαζί με το άλογό του από τον βράχο για να μην πέσει στα χέρια των Σαρακηνών και σώθηκε επικαλούμενος τον άγιο Νικόλαο,. Για τον λόγο αυτό έκτισε τον ναό και αφιέρωσε στον άγιο την περιοχή, εκπληρώνοντας το τάμα του.
Η μονή ιδρύθηκε πιθανότατα στις αρχές του 14ου αιώνα και για πολλά χρόνια ήταν μετόχι της πατριαρχικής και σταυροπηγιακής Μονής της Παναγίας Χρυσοπηγής της Δίβρης και της Μονής Σκαφιδιάς. Γνώρισε μεγάλη ακμή στην περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, ιδιαίτερα κατά τον 17ο αιώνα, και διέθετε αξιόλογη περιουσία και πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις, πολλές από τις οποίες ανάγονταν στον 16ο αιώνα.
Το 1798 αποσπάσθηκε από τη Μονή Σκαφιδιάς και λειτούργησε ως ανεξάρτητη σταυροπηγιακή μονή. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την επανάσταση του 1821, συνεργάσθηκε με τους οπλαρχηγούς της περιοχής και υπάρχει η παράδοση ότι ο ηγούμενός της οργάνωνε εκστρατείες έως την Πάτρα. Στα χρόνια μετά την απελευθέρωση περιέπεσε σε παρακμή και επανιδρύθηκε ως γυναικεία, με βασιλικό διάταγμα του 1929. Στα νεότερα χρόνια η μονή έγινε γνωστή για τα περίφημα εργόχειρα που ύφαιναν οι μοναχές της στον αργαλειό.
Το συγκρότημα της μονής περικλείεται από μεγάλα διώροφα κτήρια που στεγάζουν κελιά και βοηθητικούς χώρους. Στο κέντρο βρίσκεται το καθολικό, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο της βασιλικής. Μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη κατά τους σεισμούς του 1993 η μονή ανοικοδομήθηκε και απέκτησε νέο, ευρύχωρο και μεγαλοπρεπή ναό, κτισμένο σύμφωνα με τον βυζαντινό ρυθμό.
Η μονή πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου.
Πληροφορίες
Επιπλέον
Διεύθυνση:
Βούναργο
Χρονολόγηση:
αρχές 14ου αιώνα
Περίοδος:
Βυζαντινή
Πανηγυρίζει:
6 Δεκεμβρίου
Ιερά Μητρόπολη:
Ηλείας και Ωλένης
Πρόσβαση:
Ι.Χ. αυτοκίνητο
Στάθμευση:
Ελεύθερη