Αξιοθέατα

Ιερές Μονές

Συντεταγμένες: 37.966039, 23.776156

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Καισαριανής

Ανηφορίζοντας από το κέντρο της Καισαριανής προς τους πρόποδες του Υμηττού μέσω της κεντρικής λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως, λίγο μακρύτερα από τα τελευταία σπίτια και απέναντι από το νεκροταφείο, συναντά κανείς τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, κτισμένη μέσα στο πανέμορφο, καταπράσινο δάσος από πεύκα και κυπαρίσσια.

Η ιστορία της φθάνει τουλάχιστον ως τον 16ο αιώνα, ίσως και ακόμη παλαιότερα, συμβαδίζοντας με την ιστορία των υπόλοιπων μοναστηριών του Υμηττού. Ιδρύθηκε το 1976 με υπουργική απόφαση και μέχρι τότε ήταν μετόχι της Μονής Ασωμάτων Πετράκη. Από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές και παρεμβάσεις, που έχουν αλλιώσει την αρχική της μορφή και καθιστούν δύσκολη την εξακρίβωση της ιστορίας της.

Το συγκρότημα είναι οργανωμένο γύρω από το καθολικό, μια μικρή μονόκλιτη καμαροσκεπή βασιλική που χρονολογείται στον 16ο αιώνα και δεσπόζει ακριβώς απέναντι από την είσοδο. Είναι αφιερωμένο στην αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με αξιόλογες τοιχογραφίες, που όπως μας πληροφορεί η σχετική επιγραφή, είναι έργα του 1572. Στη μονή υπάρχει και δεύτερος ναός, επίσης στον τύπο της βασιλικής, αφιερωμένος στους Ταξιάρχες. Είναι διακοσμημένος με σύγχρονες αγιογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας και εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.

Η μονή σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία και πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου.

Πληροφορίες

Τηλ. επικοινωνίας:

Επιπλέον

Διεύθυνση: 
Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως, Καισαριανή, Τ.Κ. 16122

Χρονολόγηση: 
16ος αιώνας

Περίοδος: 
Μεταβυζαντινή

Πανηγυρίζει: 
29 Αυγούστου

Ιερά Μητρόπολη: 
Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού

Φορέας προστασίας: 
ΕΦΑ Αθηνών

Πρόσβαση: 
Ι.Χ. Αυτοκίνητο, Αστικό Λεωφορείο

Αξιοθέατα στη περιοχή

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή