Αξιοθέατα

Ιερές Μονές

Συντεταγμένες: 36.596548, 22.401619

Ιερά Μονή Φανερωμένης Δρυάλου

Κοντά στο μικρό χωριό Φραγκούλια ή Φραγκουλιάνικα, στον δρόμο Αρεόπολης - Γερολιμένα, σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από τα σπήλαια του Διρού, βρίσκεται η Μονή της Φανερωμένης, αφιερωμένη στη Θεοτόκο.

Ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα, όπως μας πληροφορεί η κτητορική της επιγραφή, χαραγμένη στο αρχικό μαρμάρινο τέμπλο του καθολικού, μέλη του οποίου σώζονται στην αυλή της μονής. Η επιγραφή αυτή αναφέρει τη χρονολογία 1079 και το όνομα Γεώργιος, τον τεχνίτη του γλυπτού. Επίσης, μας πληροφορεί ότι η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στη Θεοτόκο και ότι κτήτορές της ήταν ο μοναχός Νίκωνας και ο Θαλούσης Κουσκουνάρης, από το χωριό Κουσκούνι.
Ο ναός ανοικοδομήθηκε και διακοσμήθηκε τον 14ο αιώνα, όπως φαίνεται στη δεύτερη, γραπτή επιγραφή, που σώζεται στην αψίδα του ιερού. Οι εργασίες έγιναν με τη βοήθεια κληρικών επί αρχιερατείας του κυρ Νικολάου, τα έτη 1322-1323, κατά την περίοδο της συμβασιλείας των αυτοκρατόρων Ανδρόνικου Β΄ ΠαλαιολόγουΑνδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου και της συζύγου του, Ειρήνης. Τότε ο ναός αφιερώθηκε στην Παναγία Φανερωμένη, αφιέρωση που συνδέθηκε με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κυζίκου (Αρτάκη), η λατρεία της οποίας γνώρισε μεγάλη διάδοση στην εποχή των Παλαιολόγων.

Ο ναός είναι μονόχωρος, δρομικός και καμαροσκέπαστος. Στις αρχές του 12ου αιώνα στη δυτική του πλευρά προστέθηκε ορθογώνιο καμαροσκέπαστο προστώο, αρχιτεκτονικό στοιχείο αρκετών μνημείων της Μάνης. Μετά την ανακαίνιση του 1322-1323, στους μεταβυζαντινούς και νεότερους χρόνους, έγιναν αρκετές προσθήκες και επεμβάσεις που διαμόρφωσαν τη σημερινή μορφή του μνημείου. Στο εσωτερικό του διατηρούνται τοιχογραφίες τριών διαφορετικών περιόδων, του τέλους του 11ου αιώνα, του 1322-1323 και του πρώτου μισού του 17ου αιώνα.

Η μονή σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση:
Επαρχ. Οδός Αερόπολης - Γερολιμένα, Φραγκουλιάνικα

Χρονολόγηση:
τέλη 11ου αιώνα

Περίοδος:
Βυζαντινή

Πανηγυρίζει:
15 Αυγούστου

Ιερά Μητρόπολη:
Μάνης

Φορέας προστασίας:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Πρόσβαση:
Ι.Χ. αυτοκίνητο

Στάθμευση:
Ελεύθερη

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή