Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 39.326796, 26.175985

Ι.Ν. Παναγίας Γλυκοφιλούσας (Παναγία της Πέτρας)

Στη βορειοδυτική πλευρά της Λέσβου, στο χωριό Πέτρα, έμβλημα αποτελεί ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.
Εκατοντάδες πιστών, κάθε χρόνο, ανεβαίνουν τα 114 λαξευμένα σκαλοπάτια της για να επισκεφθούν τον ναό και να προσευχηθούν στη χάρη της Παναγίας. Χτισμένη στην κορυφή βράχου, σε ύψος 40 μ., η Παναγία της Πέτρας, όπως είναι επίσης γνωστή, δεσπόζει αιώνες τώρα σαν απόρθητο οχυρό και χαρίζει στο βλέμμα μια εκπληκτική πανοραμική θέα της περιοχής.

Στο εσωτερικό σώζονται σπάνιες βυζαντινές εικόνες και ένας εξαιρετικής αισθητικής ξυλόγλυπτος επισκοπικός θρόνος. Στην ίδια θέση πιθανολογείται ότι υπήρχε μικρότερος ναός από τον 15ο αιώνα ενώ τον 17ο αιώνα χτίστηκε εκεί μεγαλύτερος ναός με κελιά.

Ο ναός αποτελεί σημαντικό προσκύνημα του νησιού και πλήθος επισκεπτών συρρέει κατά την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και την μετέπειτα περιφορά του Επιταφίου.

Σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται και ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα όμορφο μικρό ναό κοντά στον τεράστιο πλάτανο του χωριού. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής και χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Ανάμεσα στις τοιχογραφίες της ξεχωρίζει η σπάνια και ίσως μοναδική σε ναό απεικόνιση της στιγμής του αυτοαπαγχονισμού του Ιούδα.

Πληροφορίες

Επιπλεόν

Χρονολόγηση: 
15ος αιώνας

Περίοδος: 
Μεταβυζαντινή

Πανηγυρίζει: 
15 Αυγούστου

Ιερά Μητρόπολη: 
Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου

Φορέας προστασίας: 
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Διεύθυνση: 
Πέτρα, Τ.Κ. 81108

Πρόσβαση: 
Ι.Χ. αυτοκίνητο

Στάθμευση: 
Ελεύθερη

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή