Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 38.483726, 23.463498

Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ανθηδώνος

Μέσα στο ειδυλλιακό τοπίο που δημιουργούν οι ελαιώνες, ανατολικά του χωριού Λουκίσια, σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από την πόλη της Χαλκίδας και κοντά στην αρχαία Ανθηδόνα, βρίσκεται ο αξιόλογος μικρός βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου.

Το μνημείο, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, θα μπορούσε να χρονολογηθεί στον πρώιμο 12ο αιώνα. Πρόκειται για ναό μικρών διαστάσεων, που ανήκει στον ιδιότυπο και σπάνιο αρχιτεκτονικό τύπο του μονόχωρου τετράκογχου με τρούλο, και διακρίνεται για την ιδιαίτερη επιμέλεια της κατασκευής του. Η τοιχοποιία του είναι προσεκτικά κτισμένη από πελεκημένους πωρόλιθους με το πλινθοπρίκλειστο σύστημα και ο τρούλος του, που ανήκει στον λεγόμενο «αθηναϊκό» τύπο, είναι οκτάπλευρος με πώρινους κιονίσκους στις γωνίες.

Το εσωτερικό του ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες που ανάγονται στον 13ο-14ο αιώνα και προδίδουν σχέσεις με τη ζωγραφική παράδοση της Αττικής. Από τα λιγοστά σπαράγματα που σώζονται, αντιπροσωπευτικές είναι οι δύο μορφές των διακόνων που κοσμούν τις μικρές κόγχες του Ιερού Βήματος. Το τέμπλο του είναι κτιστό και διακοσμείται με μεταγενέστερες τοιχογραφίες, που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα και διακρίνονται για την κομψότητα και την ηρεμία των μορφών και τα έντονα χρώματα. Χαρακτηριστικές είναι οι ολόσωμες μορφές του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και του Αγίου Γεωργίου ένθρονου.

Πληροφορίες

Τηλ. επικοινωνίας:

Επιπλέον

Διεύθυνση:
Λουκίσια, Τ.Κ. 34100

Χρονολόγηση:
αρχές 12ου αιώνα

Περίοδος:
Βυζαντινή

Ιερά Μητρόπολη:
Θηβών και Λεβαδείας

Φορέας προστασίας:
ΕΦΑ Βοιωτίας

Πρόσβαση:
Χωματόδρομος

Στάθμευση:
Ελεύθερη

Ωράριο:
Επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με τη Μητρόπολη (2261028330)

 

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή