Κρόκος Κοζάνης
Ο κρόκος, η κόκκινη ελληνική ζαφορά ή σαφράν, είναι από τα πιο ξακουστά προϊόντα της Κοζάνης. Η συγκεκριμένη ποικιλία θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική, στη φαρμακευτική και στην κοσμετολογία. Ο κρόκος καλλιεργείται από τον 17ο αιώνα στην περιοχή αυτή, γύρω από το χωριό Κρόκος, που είναι και η έδρα του συνεταιρισμού των κροκοπαραγωγών. Μέχρι σήμερα η συλλογή των λουλουδιών κάθε φθινόπωρο και η αρχική επεξεργασία τους γίνονται παραδοσιακά, με το χέρι, διαικασία επίπονη καθώς για ένα κιλό σαφράν χρειάζονται περίπου 150.000 λουλούδια.