author image
Religious

Γαστρονομία

Σερραϊκή Μπουγάτσα

Η μπουγάτσα, από τα πιο νόστιμα και αγαπητά ελληνικά εδέσματα, είναι ταυτισμένη με τις Σέρρες και αποτελεί πάντα γευστικό πειρασμό για τον επισκέπτη της πόλης. Έφθασε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής εδώ και στη Θεσσαλονίκη. Η ονομασία προέρχεται από την τουρκική λέξη «πογάτσα», που σημαίνει πίτα με γέμιση από τυρί ή με γέμιση από κρέμα και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Σήμερα, η σερραϊκή μπουγάτσα εξακολουθεί να παρασκευάζεται σε διάφορες παραλλαγές, αλλά με τον παλαιό, παραδοσιακό τρόπο, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, σε οικογενειακά εργαστήρια που συναντά κανείς σε κάθε γωνιά της πόλης.