Αξιοθέατα

Μουσεία

Συντεταγμένες: 39.081808, 26.372192

Αγιάσος

Η ξακουστή Αγιάσος Λέσβου είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Όλυμπος, σε υψόμετρο 475 μέτρων. Η ξεχωριστή καταπράσινη φύση της, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της και οι πνευματικά ανήσυχοι κάτοικοί της, καθιστούν την Αγιάσο έναν καλλιτεχνικό και θρησκευτικό διατηρητέο οικισμό που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Κάθε Δεκαπενταύγουστο, ο ιερός ναός της Παναγίας της Αγιάσου, προσελκύει πλήθη πιστών, στο μεγάλο πανηγύρι της. Εδώ λειτουργεί και το Εκκλησιαστικό Μουσείο με μια σημαντική συλλογή χειρογράφων, σκευών και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων. Πλούσιο σε λαογραφικό υλικό είναι και Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Η πόλη έχει διατηρήσει τη χαρακτηριστική ντοπιολαλιά της, αλλά και την ιδιαίτερη κουλτούρα της. Η πολύχρονη παράδοση της κατασκευής κεραμικών και ξυλόγλυπτων τεχνουργημάτων συνεχίζεται μέσα από την παραγωγή αρκετών χειροτεχνικών βιοτεχνιών. Στην πλατεία, τα παλιά καφενεία είναι γραφικότατα. Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί νόστιμους μεζέδες με τη συνοδεία του ντόπιου ούζου ή απλά να παραγγείλει έναν παραδοσιακό καφέ στη χόβολη. Εξαιρετικό είναι, επίσης, το τουλουμοτύρι που παράγεται στην περιοχή.

Oνομαστό για την ιδιαιτερότητά του είναι το Αγιασώτικο Καρναβάλι. Λαϊκοί ποιητές σατιρίζουν με καυστικό και έμμετρο τρόπο τα τεκταινόμενα και μετατρέπουν το συγκεκριμένο καρναβάλι σε μια ξεχωριστή εμπειρία.

Τέλος, η «Γιορτή κάστανου» δίνει την ευκαιρία για μια χειμερινή ορεινή απόδραση και βόλτα στον Καστανιώνα.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση:

Αγιάσος, Τ.Κ. 81101

Πρόσβαση:

Ι.Χ. αυτοκίνητο, Υπεραστικό Λεωφορείο ΚΤΕΛ

Στάθμευση:

Ελεύθερη

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή