Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 38.574561, 24.111147

Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου(Παναγία Πετριώτισσα)

Στον συνοικισμό Χατηριάνοι του Οξυλίθου, δίπλα στο κοιμητήριο, βρίσκεται ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα μικρό αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης, που είναι γνωστός και με την ονομασία «Παναγία Πετριώτισσα», λόγω της εικόνας της Παναγίας που προέρχεται από το χωριό Πετριές.

Χρονολογείται στα τέλη του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα. Ο αρχικός του πυρήνας είναι ο χαρακτηριστικός μικρός σταυρεπίστεγος ναός της Εύβοιας κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας, με την εγκάρσια καμάρα. Οι τοίχοι του είναι κτισμένοι με αλάξευτες πέτρες ανάμεσα στις οποίες παρεμβάλλονται πλίνθοι. Στη δυτική του πλευρά έχει προστεθεί λίγο αργότερα νάρθηκας. Στους χρόνους μετά την επανάσταση του 1821 προστέθηκε εξωτερικά, στη δυτική πλευρά, ξυλόστεγο ορθογώνιο πρόσκτισμα.

Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται σπουδαίες τοιχογραφίες, μερικές από τις οποίες έχουν καλυφθεί με κονίαμα. Ο κυρίως ναός και ο νάρθηκας έχουν τοιχογραφηθεί ταυτόχρονα, από το ίδιο χαρακτηριστικό εργαστήριο που αγιογράφησε αρκετούς ναούς της περιοχής γύρω στο 1300. Το εικονογραφικό πρόγραμμα του κυρίως ναού συνδυάζει σκηνές από τη ζωή του Χριστού και της Παναγίας που παρουσιάζονται παράλληλα. Στον νάρθηκα εικονίζονται επεισόδια από τη ζωή του Χριστού που εορτάζονται σε συνεχόμενες Κυριακές μετά το Πάσχα, καθώς και σκηνές από τη Δευτέρα Παρουσία, θέμα που σχετίζεται και με τον κοιμητηριακό χαρακτήρα του ναού. Το ίδιο πνεύμα αντανακλούν και άλλες παραστάσεις, που αναφέρονται στη σωτηρία της ψυχής των ανθρώπων και στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ορισμένες από τις σκηνές, όπως η προδοσία του Ιούδα ή η απεικόνιση του Παραδείσου, χαρακτηρίζονται για το παιχνίδισμα των χρωμάτων και την ένταση στην έκφραση των μορφών.

Ο ναός εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
τέλη 13ου - αρχές 14ου αιώνα

Περίοδος: 
Βυζαντινή

Πανηγυρίζει: 
15 Αυγούστου

Ιερά Μητρόπολη: 
Χαλκίδος

Φορέας προστασίας: 
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Διεύθυνση: 
Οξύλιθος, Τ.Κ. 34003

Πρόσβαση: 
Ι.Χ. αυτοκίνητο

Στάθμευση: 
Ελεύθερη

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή