Στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας, κοντά στον ενετικό πύργο με το περίφημο ηλιακό ρολόι, βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός της πόλης, που είναι αφιερωμένος στον πολιούχο της, Άγιο Χαράλαμπο.
Οικοδομήθηκε την περίοδο 1715-1717, όταν δηλαδή η Πρέβεζα ήταν ακόμη υπό οθωμανική κατοχή, πιθανότατα στη θέση παλαιότερου ναού.
Αρχιτεκτονικά, ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής, αλλά οι μεταγενέστερες επεμβάσεις και προσθήκες έχουν αλλοιώσει την αρχική του μορφή. Μάλιστα, στην ανατολική πλευρά του έχει εντοιχισθεί μία ρωμαϊκή σαρκοφάγος από τη Νικόπολη, προκειμένου να χρησιμεύσει ως κρήνη.
Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται με εντυπωσιακά έργα τέχνης. Η οροφή, οι τοίχοι και η πρόσοψη του γυναικωνίτη καλύπτονται από οκτώ ζωγραφικούς πίνακες μέσα σε πλαίσια, έργα του γνωστού αγιογράφου Σπυρίδωνα Γαζή από τη Λευκάδα. Οι πίνακες χρονολογούνται στο 1884 και αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της επτανησιακής τέχνης της εποχής, που επηρεάζεται σημαντικά από τη Δύση.
Εξαιρετικής τέχνης είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, που κατασκευάσθηκε από Ηπειρώτη τεχνίτη το 1827 και επιχρυσώθηκε το 1836. Ορισμένες από τις εικόνες του είναι έργα του Αθηναίου αγιογράφου Αναστάσιου Ρίζου και χρονολογούνται στο 1793, ενώ η εικόνα Αγίου Χαραλάμπους, του 1804, είναι έργο του Λευκαδίτη αγιογράφου Βασίλειου Αρκελέ, που επίσης χαρακτηρίζεται για τις επιρροές του από τη δυτική τέχνη. Μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας είναι ακόμη ο άμβωνας, ο αρχιερατικός θρόνος και ορισμένες από τις φορητές εικόνες.
Ο ναός εορτάζει 10 Φεβρουαρίου, που είναι ημέρα αργίας για την πόλη.
Πληροφορίες
Επιπλεόν
Διεύθυνση:
Εθνικής Αντιστάσεως, Τ.Κ. 48100
Χρονολόγηση:
1715-1717
Περίοδος:
Μεταβυζαντινή
Πανηγυρίζει:
10 Φεβρουαρίου
Ιερά Μητρόπολη:
Νικοπόλεως και Πρεβέζης
Φορέας προστασίας:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρεβέζης
Πρόσβαση:
Ι.Χ. αυτοκίνητο
Στάθμευση:
Ελεύθερη