Ο ιερός ναός του Αγίου Φιλίππου βρίσκεται στην τουριστική περιοχή του Μοναστηρακίου, στη συνοικία της Βλασσαρούς, απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς.
Σύμφωνα με την παράδοση είναι τόπος μαρτυρίου του Αποστόλου, ο οποίος δίδαξε δύο χρόνια στην Αθήνα.
Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης, θολωτής βασιλικής με απλό υπερώο και κωδωνοστάσιο και έχει κτιστεί πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική. Η δεύτερη εκκλησία, η οποία δε σώζεται, ήταν αποτέλεσμα των ριζικών ανακαινίσεων που έγιναν το 1866, μετά τις καταστροφές από τα στρατεύματα του Κιουταχή Πασά (1826-1827) κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Αθηνών.
Το έτος 1912 μετονομάστηκε σε «Άγιο Φίλιππο Βλασσαρούς», όταν συγχωνεύτηκε με τον παρακείμενο ναό της Παναγίας Βλασσαρούς. Ο τελευταίος κατεδαφίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Αγορά, τα έτη 1932-1937. Τέλος, το 1961 οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός του Αγίου Φιλίπππου.
Το τέμπλο του ναού είναι έργο του 1849 και προέρχεται από την παλαιότερη εκκλησία. Στον ναό του αγίου Φιλίππου φυλάσσονται τεμάχια από ιερά λείψανα αγίων, μεταξύ αυτών και του Αποστόλου Φιλίππου. Επίσης, φυλάσσονται εικόνες της Παναγίας, προερχόμενες από τον κατεδαφισθέντα ναό της Παναγίας Βλασσαρούς.
Ι.Ν. Αγίου Φιλίππου, οδός Αδριανού
Ανάμεσα στο Θησείο και το Μοναστηράκι, απέναντι σχεδόν από την είσοδο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, στη θέση που παλαιότερα εκτεινόταν η συνοικία της Βλασσαρούς, δεσπόζει ο ιερός ναός του Αγίου Φιλίππου.
Το όνομα της συνοικίας προερχόταν από την εκκλησία της Παναγίας Βλασσαρούς, εκκλησία κτισμένη στις παρυφές του βράχου της Ακρόπολης, στον σημερινό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς και η οποία κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1930, στο πλαίσιο των ανασκαφών που δημιουργήθηκαν στο χώρο.
Μαζί με τον ναό της Παναγίας, χάθηκε και η συνοικία της Βλασσαρού η οποία, σύμφωνα με την απογραφή του 1824, αποτελούταν από 66 σπίτια και οριοθετούνταν από την σημερινή Στοά του Αττάλου και εξαπλωνόταν ως το μέσον, σχεδόν, της ευθείας που ορίζεται από τον αρχαίο ναό του Ηφαίστου.
Σύμφωνα με τις περισσότερες επιστημονικές πήγες, στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα ο ναός του Αγίου Φιλίππου υψωνόταν, κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, ένας άλλος ναός. Ο πρώτος αυτός ναός του Αγίου Φιλίππου ήταν κατά πάσα πιθανότητα μία τρίκλιτη βασιλική, του 9ου μ. Χ. αιώνα, με το μεσαίο κλίτος υπερυψωμένο, , κτισμένη στο σημείο που συμβάλλει η αρχαία οδός «των Στοών» και το σημείο που καταλήγει, δυτικά, η οδός Αδριανού.
Στις μέρες μας, η επονομαζόμενη οδός Αγίου Φιλίππου αποτελεί προέκταση της οδού Καραϊσκάκη και διανύει την διαδρομή της χάραξης της αρχαίας οδού των Στοών, χάρη στην οποία επιτυγχανόταν η τροφοδοσία της αγοράς με αγροτικά προϊόντα και η οποία ένωνε την Αγορά με τις Αχαρνικές Πύλες των Αθηνών.
Ο σημερινός ναός, οικοδομήθηκε στα θεμέλια της παλαιάς εκκλησίας η οποία, από το 1912, είχε ήδη ονομαστεί «Άγιος Φίλιππος Βλασσαρούς». Ο παλαιότερος ναός του Αγίου Φιλίππου είχε πληγεί ανεπανόρθωτα στο διάβα των χρόνων. Οι καθοριστικές ζημιές προκλήθηκαν από τα στρατεύματα του Κιουταχή Πάσα (1826-1827) κατά την πολιορκία της πόλης των Αθηνών. Στα χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς, ο ναός επισκευάστηκε, αλλά η ριζική ανακαίνιση του 1866, αλλοίωσε την πρωταρχική του μορφή.
Όταν, λόγω των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά, κατεδαφίστηκε ο παρακείμενος ναός της Παναγίας της Βλασσαρούς, πολλά κειμήλια και φορητές εικόνες μεταφέρθηκαν στο ναό του Αγίου Φιλίππου ο οποίος φιλοξένησε, εκείνη την περίοδο, και άλλα κειμήλια από ναούς που ακολούθησαν την τύχη του ναού της Παναγίας.
Ο ναός του Αγίου Φιλίππου θα παρουσιάσει και πάλι σημαντικότατες και απειλητικές για τη σταθερότητά του φθορές οι οποίες, τελικά, οδήγησαν, το 1961, στην εκ βάθρων ανακατασκευή του. Η αφαίρεση των νεότερων και αυθαίρετων παρεμβάσεων ανέδειξε τελικά την αρχική μορφή του ναού, μία τρίκλιτη θολωτή βασιλική η οποία φέρει απλό υπερώο στην δυτική πλευρά και κωδωνοστάσιο στην νοτιοδυτική.
Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει ο ζωγραφικός διάκοσμος του ναού. Ο Ν. Βασιλόπουλος φιλοτέχνησε τις πρώτες αγιογραφίες στα πλευρικά τμήματα, τον θόλο της Πλατυτέρας και το Ιερό Βήμα (1965-1970). Ο Δημήτρης Κεντάκας, μαθητής του Φώτη Κόντογλου, κόσμησε με τις αγιογραφίες του τους τοξοειδείς τοίχους και την οροφή.
Το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και το δεσποτικό, με εμφανείς τις νεοκλασικές επιδράσεις και την πλούσια διακοσμητικότητα, είναι έργο του 1842. Οι εικόνες του τέμπλου αποτελούν έργο του δεύτερου μισού του 15ου αιώνα και αντανακλούν τις καλλιτεχνικές τάσεις εκείνης της περιόδου, ενώ επιδράσεις από την Δυτική τέχνη είναι εμφανείς στον τρόπο με τον οποίο έχουν πλαστεί τα πρόσωπα και φιλοτεχνηθεί τα μοτίβα των ενδυμάτων.
Στο ναό φυλάσσονται δύο σημαντικές εικόνες, αυτή της Παναγίας της Βλασσαρούς και της Αγίας Παρασκευής, που κοσμούσε, άλλοτε, την ομώνυμη εκκλησία που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Νίσου και Ηφαίστου καθώς και τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου το οποίο παραχωρήθηκε τον Ιούλιο του 1989 από τη Μονή Santa Lucia in Selci της Ρώμης.
Πληροφορίες
Επιπλέον
Διεύθυνση:
Αγίου Φιλίππου & Αδριανού, Μοναστηράκι
Χρονολόγηση:
1961
Περίοδος:
Νεότερη
Ιερά Μητρόπολη:
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Πρόσβαση:
Μετρό Μοναστηράκι